НАЧАЛО       

СТАТИИ       

СРЕЩИ       

КОНТАКТИ      

ЕДНА ЖИВА ИЗЯЩНА СКУЛПТУРА

Въодушевява ме всичко красиво - от ритъма до дишането

Силвия Томова е примата на Националния балет и от Одилия в "Лебедово езеро" до Китри в "Дон Кихот" тя повече от сто пъти в повече от сто роли  рисува с тялото си  най-изящните и страстни въздушни скулптури.Обича динамиката, обича силното човешко излъчване, обича мъжете, обича Людовик XIV …


Защо точно Людовик XIV?
По негова заповед неговите военоначалници стават балерини! Той създава професионалния балет и първите артисти в него са придворните му и военните - те и участват в сюжета, и танцуват.
Навярно това е само началото на един съвършен  каприз?
Веднага след старта на тази аристократична проява Людовик XIV наема за своите военоначалници учители по танц които са професионални италиански балет майстори.След това тези принудени участници стават зрители а кралят наема танцьори със специални сюжети и специална музика от Академията по музика и танци в Париж.
Остава ли днес балета елитарно изкуство?
Ще остане елитарно изкуство.Но многообразните жанрове в балета ще могат да задоволяват разнообразните вкусове на всички хора.
Формират ли се в артистите човешки качества различни от обичайните?
Един артист още от десет годишен вече живее с усещането за различност и главно с усещането за конкуренция в живота.
Като възпитаничка на класическата балетна Академия Баганова в Санкт Петербург въодушевява ли те еднакво силно и модерният балет?
Ако класическият балет е красивата приказка за живота,то модерният балет е реалити произведението за него. Всички жанрове на балета са вълнуващи.
Как се казват върховете,които си изкачила във сценичното пътешествие?
Първата ми огромна гордост носи името на Академията,която съм завършила.Втората има много имена - това са имената на моите ученици,които днес танцуват в най-престижните балети на европейските столици. И третата ми голяма гордост назовавам с повече от сто имена,това са моите над сто роли в класическия балет,в модерния балет,във филмовите и в концертните спектакли… Днес моят избор е да бъда артистичен директор на националния балет.
Какви мъже са обект на твоето възхищение?
За мен е вълнуващо силното излъчване на мъжа,харесвам добронамерените с избистрено чувство за талант,чест и достойнство.
На какво друго най-силно се възхищаваш в живота?
У мен възторг буди природата и космическият разум,който е създал толкова много красота.
Кои имена на популярни личности извън балета  въодушевяват и стимулират твоя устрем за върхове и успехи?
Във времето съм се впечатлявала от различни личности.Сега бих могла да посоча две имена,които ме насърчават с постиженията си - това са двамата ни световни шампиони по шахмат Антоанета Стефанова и Веселин Топалов.


КЛУБ НА БЪЛГАРСКИЯ
КУЛТУРЕН И НАУЧЕН ЕЛИТ
НАЧАЛО     |     СТАТИИ     |     СРЕЩИ     |     КОНТАКТИ 
ЛИЧНОСТИ
ГАЛЕРИЯ
Copyright Science and Culture. All Rights Reserved.

ОБУЧЕНИЕ
ТЕАТЪР