КЛУБ НА БЪЛГАРСКИЯ
КУЛТУРЕН И НАУЧЕН ЕЛИТ

НАЧАЛО     |     СТАТИИ     |     СРЕЩИ     |     КОНТАКТИ 


НАЧАЛО       

СТАТИИ       

СРЕЩИ       

КОНТАКТИ      
ОБМЯНА НА ОПИТ С ШВЕДСКОТО УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ

Делегация от директори на училища в София посетиха Стокхолм и се запознаха с успешните практики в училищното образование на Швеция.
Участваха директори на училища, носители на награди за принос към образованието - Гимназия "Национален учебен комплекс по култура", ЧОУ "Света София", 148 ОУ "Проф. д-р Любомир Милетич",  ЧОУ "Томас Едисон", 104 ОУ "Захари Стоянов", 139 ОУ "Захарий Круша", 22 СЕУ "Георги Раковски", 105 СУ "Атанас Далчев".

Със съдействието на посолството на България в Швеция и лично на госпожа Антоанета Григорова - Първи секретар, ръководещ  политическа служба в посолството, делегацията посети държавното училище "Улриксдал". Директорката на училището София Нибом направи интересна и полезна презентация на учебната дейност и  материалната база на училището, на обучението в различните дисциплини и на индивидуалните занимания с учениците.


ЛИЧНОСТИ
ГАЛЕРИЯ
Science and Culture
Известни личности и ръководители на научни и културни институции , притежават Отличията "Златна книга" и "Златен печат" от "Съвета на европейската научна и културна общност"


ОБУЧЕНИЕ
ТЕАТЪР
Официална среща на 2-ри юни -
за книги, изкуство и нова медия
Славният път и българската култура


         Днес Културният център "Ботев институт"` открива интелектуална Школа "Славният път и българската култура".  Школата ще се реализира от авторитетни учени и творци с месечни лекции в най-престижните български културни и научни институции.

        По примера на "Института Сервантес" и на "Гьоте институт", през 2015 година българските интелектуалци създадоха  Културният център "Ботев институт", който да популяризира по света българския език, българската култура и научните ни постижения.

       Школата ще завърши на  6 -ти януари, рождената дата на поета, с рецитал на лични творби след конкурс на тема  "Това е моята земя".
            Съвета на Европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит в рамките на Пролетния базар на книгата,  организират
Официална среща на тема
"Книгата - главен герой на сцената на другите изкуства"

На Официалната среща бяха представени издатели, театри,
автори, актьори, драматурзи, композитори и режисьори,
които сътворяват другия живот на Книгата, в друго изкуство.  

        На Официалната среща се връчи Отличието ЗЛАТНА МОНЕТА КУЛТУРА
на драматурга, който постави на театралните сцени изумителното словесно творчество на Димитър Димов и на Джон Стайнбек - това е драматургът на  "Виновният" и на
"Зимата на нашето недоволство" - Юрий ДАЧЕВ.

       За претворяване на книгите в музика бяха отличени Националното Музикално Училище "Любомир ПИПКОВ" и Депарамент "МУЗИКА" на Нов български университет.

       Българският учен, антарктик и автор на книги проф.Христо ПИМПИРЕВ връчи една от наградите, а издателство "АВЛИГА" получи Отличието за култура заради издаването на неговата книга "Антарктида - Студеният юг".

      Беше представена книгата с разкази "Обичам ви 8" на осемгодишната Рея Боян АВРАМОВА - откъс от която е включен в Театралния спектакъл "Галактика на поколенията". На Официалната среща на живо беше представена част от този
Театрален спектакъл с участието на актьора Антон РАДИЧЕВ.

Официално беше обявено създаването на новата високотехнологична
Web Медия MRTV с Радио,Телевизия и Списание.

     Официалната среща е на 2-ри юни, от 13 до 13.45 часа, на Сцената на Пролетния базар на книгата.


Нова патриотична песен за 24-ти май

      Създаде се нова патриотична песен в чест на 24-ти май.   На Официална церемония в Дом на културата "Средец", песента "Родина" беше представена и изпълнена за пръв път от Гвардейския представителен духов оркестър и от Биг бенда на Българското национално радио.

      Композитор на песента е Добромир Кисьов. Автор на текста е Рея Боян Аврамова.

      Песента се създава по инициатива на Клуба на българския културен и научен елит при Съвета на Европейската научна и културна общност. На официалната церемония  Отличието  "Златна монета" за  наука и култура се връчи на авторитетни представители на  българската интелигенция, сред които са проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Техническия университет, Александър Велев, Генерален директор на Българското национално радио, Евгения Михайлова, директор на Дом на културата "Искър" и майор Ради Радев, Главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

ВИДЕО от съдитието:

https://www.bnt.bg/bg/a/otlichiya-zlatna-moneta-2017-i-predstavyane-na-nova-patriotichna-pesenСилата на българската наука и култура

Има убедителни възможности за нови постижения в науката и културата - те идват от големите мащаби на таланта на българските учени и творци - това уверение ще декларират днес на своята официална среща международно признати представители на научния и културен елит на страната.
Срещата е в Клубната зала на Малък градски театър "Зад канала", бул. "Мадрид" , № 1.

Въпреки големите трудности в реализирането на инициативите в днешните условия,
те ще уверят обществеността, че тъкмо силата на интелекта на българската интелигенция и големите имена и институции в нашата наука и култура ще продължават да респектират европейските партньори. България ще продължава през годината да предизвиква аплодисменти в световните научни лаборатирии и големите сцени за изкуство. По време на срещата ще бъдат връчени Отличия за принос към българската медицина и българското образование. Почетното отличие за култура - "Златна книга", ще бъде връчено на 140-годишното читалището от Смолян "Орфееви гори" и на неговия състав "100 Каба-гайди", на Националната художествена гимназия  "Цанко Лавренов",  на Института за етнология и фолклористика с Ентографски музей, на издателска къща "Анубис" и на Дом на културата "Средец".

Срещата е в рамките на Инициативата "Аплодисменти за България",в която на поредица официални срещи през годината, Отличията се връчват на обществено признати представители на българската наука и култура и на български селища, които притежават уникално културно наследство. Отличията се присъждат от "Съвета на европейската научна и културна общност", който е Основен Департамент в Неправителствената организация "Официално представителство на уникалните селища в Европа", където членуват 156 български градове и села